USA.QeX.cz

Čekání na Obamu

Když poprvé proletělo médii, že Barack Obama při své cestě do Evropy zavítá do Prahy, bylo mi jasné, že pokud přiletí rozumně, půjdu fotit Air Force One. Posledně se mi to tak nějak nepovedlo ;-)

Informace se postupně zpřesňovaly a k mé radosti připadla návštěva tak zvaného nejmocnějšího muže planety na víkend. Bude tedy dostatek času se významné návštěvě věnovat. Nakonec na to padl skoro celý víkend, ale stálo to za to, mám "všechno". Air Force One (Boeing 747-2G4B), Marine One (Sikorsky VH-60N), Cadillac One a samozřejmě Man One + First Lady.

Největší problém byl s kolonou, z letiště do Hiltonu jsem nestihl kvůli focení přistání, kolonu z Hiltonu na Hrad i z Hradu do Kongresového centra jsem nestihl kvůli čekání na Hradčanském náměstí a tak zbyla cesta na letiště. Odlet AF1 jsem nestihl kvůli focení kolony u Nuselského mostu.

4. dubna

Cesta na místo

  1. Ráno ZOO
  2. Bus 119, žádná omezení
  3. Nákup na Ruzyni, průzkum letiště, dotaz policistů
  4. Směr bus 319, zastávka Letiště Ruzyně, spotteři
  5. Čekání na bus, telefonát za 5 minut 12, že přiletí jinam - zrovna když autobus přijížděl
  6. Došli jsme na pole
  7. Vyhnání z pole policisty (legitimování)
  8. Přemístění na haldu
  9. Slunce nás donutilo s přemístit
  10. Doražení na místo

Čekání na AF1

Dlouhé... zpestřené pouze focením občasných přistávajících letadel.
Stále větší zpoždění.

Přílet AF1

Číslo 28000

Terminál 2

Protože jsem tam nikoho neznal a na terminál žádné MHD nejelo, zvolil jsem trochu drastický způsob přesunu a to jest po svých. Protože tma byla můj nepřítel, skoro celé jsem to běžel, k čemuž bych se asi normálně nepřemluvil :) Bylo to zhruba tři kilometry.

K terminálu jsem přiběhl docela grogy a v takovém stavu, v jakém bych se nikdy na letiště neodvážil :) Nicméně letadlo bylo pěkně vidět a díky ocelové konstrukci u prosklené stěny jsem měl i stativ.

Asi po půlhodině jsem se vydal zpět na cestu k domovu. Fotky z busu samozřejmě dopadly katastrofálně :) Ale nasvícený ocas AF1 vypadá moc pěkně.


5. dubna

Směr projev

Budík začal vyvádět v 5:20. Díky včerejší přípavě jsem za 10 minut opouštěl byt a mířil na autobus. Měl jsem dostatek času nafotit jeden z transportních vozů Obamových zavazadel, který parkoval u nás na sídlišti. Vytištěný papír za předním sklem hlásal: "Carpet, AF1 Baggage".

Cesta na Hradčanské náměstí probíhala v poklidu, ale na Malostranské vystupovalo nějak dost lidí. Prošel jsem na náměstí xy a potkával stále více a více lidí. Když jsem se dostal až k VIP vchodu, užasl jsem, co je v 6:30 nastoupeno lidí. Ale to jsem netušil, že daleko víc jich čeká u vchodu na Loretánském náměstí.

Z dlouhé chvíle jsem spočítal hlavy a vyšlo mi 30 hlav na řadu a nějakých 40 řad, což dává 1200 osob. A to jsem přišel půl hodiny před plánovaným otevřením.

  • Policajti a antikonfliktní tým se snažili, abychom ustoupili 20 metrů. Akorát že hlavně česky.
  • Postupné vpouštění, VIP první
  • Pak už to šlo ráz na ráz
  • Instrukce na rozepnutí bund a připravení kovových předmětů.
  • Detekční rám, otevřít ledvinku. Průzkum náměstí.

Čekání na projev

  • Postupné zaplňování
  • Protože projev byl směřován šikmo ke kamerám tak, aby za Obamou bylo vidět panorama Prahy (akorát že byla nad Prahou mlha, tak bylo za Obamou pouze bílo :) tak jeho čtecí zařízení (Conference Teleprompter System) fungoval pro většinu publika spíše jako obličejová stínítka. Zkoušel jsem tak fotit hlavně když Obamova hlava čas od času za telepromterem vykoukla.
  • Ostřelovačí
  • Tisk
  • Kapela
  • Ti, co odešli
  • Rozdávání vlaječek
  • Zpoždění
  • Vlajka USA na Hradě
  • Příjezd na Hrad
  • Skandování

Projev

Přibližně prvních pět minut hovořil pouze o Praze, České republice a její historii. Docela pěknou češtinou vyslovil jak jméno Tomáše Masaryka, tak název největší poslední události - Sametové revoluce.

Během celého projevu pak pokaždé, když byla příležitost uvést něco na příkladu, použil Prahu nebo Českou republiku.

Upravil bych několik nepřesností, které se objevily v tisku: jednak se netleskalo po každé Obamově větě, často tleskal jenom jeden (kterého jsem měl shodou náhod před sebou).

Lidé, kteří měli možnost si s Obamou podat ruku (nebo ho pohladit :), byli „VIP“, protože prvních cca 30 řad bylo vyhrazeno lidem s pozvánkami od US Embassy. Takže „náhodný kolemjdoucí“ se do prezidentovy blízkosti nedostal. Ostatně na fotce „Čekání na projev“ vpravo je to vidět - přede mnou jsou tak čtyři řady lidí, pak policajti, pak nic a pak VIP.


Cesta k Nuselskému mostu

Protože jsem měl fakt hodně času, rozhodl jsem se vydat se do centra. Sešel jsem s davy lidí na Malostranskou, pak přes most k Rudolfinu. Cestou jsem minul tiše protestující skupinu Invisible a u Rudolfina čtveřici v maskách Obamy, Sarkozyho, Došel jsem se podívat na velikonoční trhy na Staroměstském náměstí. Pak do IHOG koupit plechovku root beer a cream soda, když už jsem byl v té „americké náladě“ :) Došel jsem na Příkopy a prošel velikonoční trhy na Václavském náměstí. Pak jsem se vydal do kopce a u Muzea se dal se doprava k I. P. Pavlova. Došel jsem k Nuselskému mostu, kde jsem se usádlil, protože do průjezdu kolony jsem měl ještě několik hodin čas. Celková procházka byla cca 6 km.

Aktivisté (2x)


Čekání na kolonu

  • Zpoždění

Protože už se šeřilo a majáky policejních vozů a vozů ostrahy a silné reflektory samotných Cadillaců zařídily, že v nejlepší okamžik odmítal foťák zaostřit a tím pádem i fotit. Situaci jsem se pokoušel zachránit fotkou po směru jízdy, která zde také visí.

Prezidentská kolona

Více informací o koloně v samostatném článku.


8. dubna 2010

Na základě projevu v Praze o odzbrojení byla v Praze podepsána mezi USA (Barack Obama) a Ruskem (Dmitrij Medveděv) smlouva, která mj. zavazuje strany k omezení počtu jaderných hlavic v palebném postavení na 1 550 a počet nosičů na 700.

Nový dokument nahrazuje START1 (Strategic Arms Reduction Treaty) z roku 1991, který vypršel 5. 12. 2009.

Podstránky

Sousední stránky

  • Čekání na Obamu