Eggnog [Egnóg] je tradiční vánoční nápoj, který by se dal přirovnat k vaječnému koňaku, ale rozdíl je asi jako mezi colou a kofolou (nebo root beerem). „Náš“ vaječný koňak se připravuje z kondenzovaného mléka, kdežto eggnog z obyčejného mléka a smetany. Navíc „vaječňák“ neznám v nealkoholické podobě. Osobně jsem eggnog překřtil na „vaječný nekoňak“ :)
Pokud si děláte kávu s mlékem, lze místo mléka použít eggnog a užít si domácí Eggnog Latté (v US ho mají třeba ve Starbucks).
Protože recepty jsou v angličtině, použiji czenglish termín „cup“, což je 236.6 ml, ale používá se i pro sypké suroviny, kde se přepočty na hmotnost dělají těžko. Lze koupit sadu odměrek, což pro vaření z amerických receptů vřele doporučuji :)
Server Allrecipes umožňuje konverzi na metrický systém a též uzpůsobení množství surovin podle počtu porcí.
Na 4 skleničky bude potřeba:
Pokud připravujete alkoholickou verzi, tak ještě:
Nemáme doma vanilkový extrakt, tak jsem místo části cukru použil vanilínový cukr a vsypal trochu drcené vanilky. Také vajec jsem měl jen 5 (to zmiňuji hlavně kvůli fotkám), ale poměrně jsem snížil množství ostaních surovin.
Upozornění:
Protože vajíčka jsou použita v syrovém stavu, po americku musím upozornit na riziko salmonely, takže je nutné použít pouze čerstvá nepoškozená vejce uchovávaná v chladu, zamezit kontaktu bílku či žloutku se skořápkou a hotový nápoj taktéž uchovávat v chladu, nenechávat venku a spotřebovat co nejdříve. Údajně alkohol bakterie salmonely zabíjí.
Rovněž musím upozornit, že použité ingredience sice nejsou nijak škodlivé, ale rozhodně nejsou zrovna dvakrát zdravé :) V USA je eggnog jedním z nejkaloričtějších a nejtučnějších (!) vánočních specialit.
Příprava eggnogu je v podstatě celá jen o míchání. :)
Můžete také zkusit experimentovat - změnit poměr či množství mléka a smetany, přidat špetku soli, čajovou ližičku skořice či přidat hřebíček, nebo naopak vynechat vanilku. Mléko lze použít nízkotučné a při vynechání smetany sice výsledek nebude tak vláčný, ale bude dietnější.
Na YouTube můžete najít spoustu videí i receptů, kdy se bílky a žloutky separují, připravují odděleně a nakonec se vlijou jedno do druhého, ale připadalo mi to zbytečně složité - zvlášť, když eggnog podle receptu výše ve výsledku chutná stejně, jako ten, co jsme pili v USA.
nebo dvojnásobná porce, pokud máme „half cup“ odměrku: