Jídlo v restauracích pořídíme většinou od $8.00 do $20.00 na dospělou osobu.
Voda je zdarma, ostatní nealkoholické nápoje ("soda") jsou podávány systémem "refill", tzn. po vypití je vám sklenice zdarma doplněna a to buď přímo personálem restaurace, nebo samoobslužným automatem, přičemž obvykle není problém nechat si natočit něco jiného, než co bylo napoprvé objednáno.
Nesmíme zapomínat na spropitné, neboli „tip“ (To Insure Promptness). Systém je podobný, jako u např. pokojských v arabských zemích, kde dostávají od hotelu zanedbatelné množství peněz a zbytek si musí vydělat na spropitném. Obvyklé „dýško“ v USA je 10 % z hodnoty účtu, servírky dostávají zhruba $2.80 na hodinu a zbytek mají z dýška ("tip"). Dýško sice není povinné (i když je někde již v ceně), ale pokud se do restaurace chcete ještě někdy vrátit, doporučujeme něco navíc z peněženky utrousit. Dávání dýška je spíše společenská konvence, ne výraz spokojenosti (jako u nás). Spropitné v buffetových restauracích (stravování formou švédských stolů, all-you-can-eat atd.) se obvykle dává $1.00 na osobu, protože obsluha pouze doplňuje pití a odnáší talíře.
Nezapomínejte, že při počítání na prstech Američané začínají ukazováčkem - vztyčený palec znamená "OK" čili "vše v pořádku". Objednáváte-li si jedno pivo, nechte palec ať ochraňuje tři prsty a objednávku vyřiďte ukazováčkem, v případě dvou piv samozřejmě ukazováček a prostředníček. Druhým jmenovaným zase nedoporučujeme objednávat jedno pivo, takovýmto gestem byste nepotěšili ani výčepního v ČR. Až když budete objednávat pět piv, teprve přijde na řadu palec. Při objednávce jednoho piva palcem by byl výčepní rád, že je všechno OK, ale pivo by vám asi nedonesl.
Typickým levným a rychlým jídlem jsou makarony se sýrem - „Macaroni (and) Cheese“ či prostě Mac&Cheese.
Na rozdíl od českých zvyklostí je v USA docela běžným dezertem ovocné želé, nejznámější pod obchodní značkou Jell-O (dželou).
Také jsme narazili na mléko nazvané "Half and half", což je z poloviny mléko, z poloviny smetana (angl. cream). Mléko se dále dělí podle obsahu tuku na 3% (naše plnotučné je 3,5%) a 2% (naše polotučné je 1,5%). Šlehačka je "whipped cream" (= šlehaná smetana).
Poslední desetiletí je v USA velký boom sledování nutričních hodnot. Často slyšíte pojem jako protein, karbohydrát, tuky atd. Třeba v bagetárně Subway měli na zdi vedle menu seznam doporučených a nedoporučených baget, pokud si hlídáte třeba sodík, jiný seznam co ano/ne, pokud si hlídáte tuky apod.
Samozřejmě tabulku s nutričními hodnotami najdete i na etiketě balené vody :)
Klasické české stravování (houska se salámem) není v USA zrovna nejlevnější záležitostí. Navíc Američané na tento styl života opravdu nejsou zvyklí a i když "zírají" méně než Češi, při takovému to stylu stravování nejspíše neujdete překvapeným pohledům.
Produkty z USA jsou dost drahé (např. salámy - balíček za $4.00 není problém). I to je důvod, že Američané velmi často navštěvují stravovací zařízení.
Nápojů mají mnoho různých druhů. Můj oblíbený je "Dr Pepper", jehož chuť bych popsal jako cola s mandlovovišňovou příchutí (k dostání i u nás), v USA ale v mnoha alternativách (diet, bez kofeinu, vanilkový, višňový...). Velmi oblíbeným nápojem je rovněž root beer. Pozor, pivem nemá nic společného, snad jen tu pěnu při nalévání! Je to sladký nápoj tmavé barvy (jako cola) a má naprosto specifickou chuť. Může být ne- i alkoholický. Evropani o něm prohlašují, že chutná jako kapky proti kašli :) Existuje dezert nazvaný "root beer float", což je kus (nejčastěji vanilkové) zmrzliny vhozený do sklenice root beeru. Vynikající!
Udivilo mě, že si teta poměrně často objednávala čistou vodu bez bublinek. Je to sice dietní, ale mě to chutná jako „oda z odooda“ :)
V nabídce mají však velmi omezený výběr třeba jogurtů. Na náši uličku plnou různých druhů jogurtů nemají ani ve snu :)
Specialitou severovýchodu USA (NY, NJ, PA) je řetězec obchodů (nejen) s potravinami Wawa. Jedná se o obchod typu "benzinka", mnohdy s 24-hodinovým provozem a občas se u Wawa dá tedy i tankovat. Zajímavé bylo, že jejich vyhlášený krůtí sendvič s brusinkami chutná hodně jako svíčková (!).
Ceny jsou relativně nižší, ale chuťově je cheeseburger stejný. V době naší návštěvy měli dva apple pie za dolar, je to něco jako naše taštička, ale v jiném těstě. Ostatní je velmi podobné. Oblíbené je tzv. Dollar Menu, což je obdoba českého "stačí dvě pětky a máš co chceš", zde tedy vše za dolar (burgery, nápoje saláty... mění se to od oblasti k oblasti - v některých státech, např. SC, je v Dollar Menu dokonce dvojitý cheeseburger).
Kombinace burger+hranolky+nápoj je "Meal" (ne "Menu"), nápoj bez cukru je Diet (ne "Light"). Rovněž mají mnohem větší výběr, něco z toho lze najít třeba v Německu.
Podle některých cestovatelů kuře v KFC chutná v USA jinak, než u nás.
V roce 2008 jsme projížděli státem Kentucky a říkali jsme si, že by byl hřích nestavit se zde v KFC. Zastavili jsme se u nejbližšího a měli jsme obrovskou kliku (jak jsme zjistili později), protože jsme narazili na all-you-can-eat buffet! Za necelých $8.00 za jednoho jsme se nadlábli fakt královsky. Totéž jsme chtěli zopakovat v roce 2010, ale v dané restauraci už buffet neměli a dost dlouho jsme hledali, než jsme nějaký našli. Zdá se, že KFC od tohoto způsobu stravování postupně upouští.
Každopádně ve store locatoru na webu amerického KFC je uvedeno, zda v dané provozovně Buffet je (Y), nebo ne (N).
Burgery jsou větší a chutnají spíše jako domácí při barbecue. Co se týče nápojů, jako leckde v USA při zaplacení vyfasujete kelímky a již se (nejspíše :) nikdo nestará, kolikrát si nápoj natočíte. Většinou stačí dva plné kelímky - vzhledem k možnosti absence ledu. Led se ale v horkých dnech velmi hodí, protože udržuje nápoj chladný po delší dobu. Mnozí si většinou dávají samý led a nápoj jen jako výplň :) Obvyklá praxe je nažbrunit se v restauraci a při odchodu natočit jeden kelímek plný ledu do zásoby, v horkých dnech tak nápoj vydrží dlouho osvěžující.
V ČR se tento fastfood neobjevil snad prý rozdělení trhu s KFC, kdy KFC působí v ČR a BK v Maďarsku... nicméně jsem zaznamenal zprávy i o druhém druhém neúspěšném proniknutí této firmy na český trh, když zažádali o prodejní místo na Ruzyňském letišti, ale po oznámení, že by museli nechat zpevnit podlahu, od tohoto záměru upustili.
Nicméně firma AmRest koncem roku 2008 otevřela první český Burger King na Zličíně, půl roku poté se objevily restaurace dalších franchiserů na Florenci, Hlavním nádraží a v Letňanech. V současné době (2012) jsou restaurace BK mimo Prahy (7x) i v Brně, Liberci, Ústí a na 3. kilometru dálnice D11, směr Hradec Králové.
Mexická kuchyně, "tacos" jsou vlastně obložené pita chleby či tortily. Dvakrát jsme zkusili a pokaždé jsme to kvůli (ne)chuti měli problém dojíst :) Prostě na Mexickou kuchyni nejsme zvyklí - ne, že by to pálilo, prostě jen ta chuť nám nesedla. Měli jsme všechno možné - tacos, burritos, fajitas, churros a další. Ale hlavně, Taco Bell je z fast foodů asi nejlevnější - můžete najít malé menu (taco, nachos, cinnamon twists a cheese roll-up) již za 89 centů!
Jak už název napovídá, jedná se o řetězec pizzerií. Na pizzu jsme zavítali v Bakersfieldu, byla to klasická restaurace s obsluhou. Pizza byla taková normální, jídlo trošku dražší (kvůli obsluze) ale jinak žádný problém.
Bagetám se v USA říká "suby" (resp. "subs") a tak tato firma nemá nic společného s podzemkou; název je odvozen právě od amerického vydání slova "bageta" - „submarine sandwich“.
Subway nabízí širokou škálu baget, které vám jsou naplněny dle požadavků na jednotlivé suroviny (typicky salát, zelí, okurky, maso atd.).
V ČR tato firma existuje také, ceny subů se pohybují kolem 80 Kč (15 cm; celá bageta - tzv. footlong - stojí dvojnásobek) a navíc mají mnoho slevových akcí - hromadné slevy, slevové kupony, denní menu či slevy pro držitele studentských ISIC karet. Navíc u nápojů zde funguje systém "free refill", kdy zaplatíte pouze za pohárek a do něj si můžete z připraveného automatu natočit kolik chcete, co chcete a kolikrát chcete.
Výtečné miniburgery.
Hodně mastné, hodně kalorické a hodně úspěšné. Zdráhám se psát "hodně dobré", protože ani pokus v Miami, ani pokus v Londýně nás nijak neohromil.
Nejlepší kuře, které jsme v USA jedli, ukazjíce KFC záda z uctivé vzdálenosti! :)
Burgery od Arby's si určitě zaslouží vaši pozornost - místo „karbanátku“ totiž uvnitř naleznete rostbíf.
Obchod nabízející především donuty - sladké pečivo nejvíce podobné našim koblihám. Mohou mít díru uprostřed nebo být s náplní, s polevou i bez. U nás můžeme donuty ochutnat u McDonalda či zakoupit v Albertu a Tescu, ty od DD jsou ale jemnější. DD je nejblíže v Německu, např. v Berlíně či Norimberku. U nás býval v 90. letech na Václaváku a od té doby můžete na internetu najít, že má pobočky i v ČR, což ale už dávno neplatí.
Další koblihárna a největší konkurence Dunkin' Donuts.
Již od první poloviny 20. století existují po Spojených státech restaurace, ve kterých nemusíte opustit pohodlí svého vozu. Ve drive-in restauraci přijedete na vyhrazené stání u otevřené budovy restaurace s instalovaným jídlením lístkem, poté k vám přijde obsluha („carhop“) a přijme vaši objednávku. Jídlo či pití přinese na speciálním podnose, který se upevní na stažené okénko. V tomto je základní odlišnost od drive-through/drive-thru restaurace (které jsou o 20-30 let mladší), kde zákazníci stojí při objednávání v řadě za sebou.
Alternativou v ČR je Mikiland (děkuji :) v Praze na Černém Mostě. Jedná se o restauraci (nejen) pro děti, kde si krom jídla (v CH. CH. zejména pizzy) mohou děti i (a to především) zasoutěžit. Soutěží se v různých disciplínách, od bouchání vylezvších červů po hlavě paličkou přes různé plnění čehosi čímsi a chytání různých skákajících předmětů až po házení košů, trefování se na terč atd. a to v podobě automatů. Ty se uvádějí do chodu žetony, které je nutné zakoupit.
Za hru děti obdrží kupóny, které pak mohou směnit za nějakou věc či sladkost. V ČR vyjede tolik kuponů, jak byl soutěžící úspěšný, v USA to bylo vyhodnoceno jako gambling a tak vždy vyjíždí kuponů stejný počet.
Mnoho Amerického už u nás v rámci globalizace zdomácnělo, některé speciality je ale nutné hledat. Začít lze třeba v obchodě The Candy Store.
Anglicky | Výslovnost | Česky |
---|---|---|
Food | Fůd | Jídlo |
Dish | Diš | Chod (jídla) |
Meal | Mýl | Jídlo (denní) |
Breakfast | Brekfəst | Snídaně |
Lunch | Lanč | Oběd (lehký) |
Dinner | Dynr | Večeře (v US hlavní jídlo dne) |
Plate | Pleit | Talíř |
Fork | Fók | Vydlička |
Knife | Najv | Nůž |
Spoon | Spůn | Lžíce |
Spork | Spork | Kombinace lžíce a vidličky (SPOon+fORK) |
Teaspoon | Týspůn | Lžička |
Bowl | Baul | Mísa, miska |
Beef | Býf | Hovězí |
Veal | Výl | Telecí |
Pork | Pó:k | Vepřové |
Poultry | Drůbeží | |
Lamb | Lém(b) | Jehněčí |
Mutton | Matn | Skopové |
Rib | Rib | Žebírko |
Pork rib | Pó:k rib | Vepřové žebírko |
Prime rib | Praim rib | Hovězí žebírko, biftekové |
Mutton chop | Matn čop | Skopová kotelta |
Broth | Bró§ | Vývar |
Salad | Sálid | Salát ("miska zeleniny") |
Lettuce | Ledys | Hlávkový salát (Locika setá) |
Tomato | Tomejdou | Rajče ("tomátou" je Britsky) |
Pizza | Pýca | Pizza |
Creamed spinach | Krýmd spnič | Špenát(ová kaše) |
Cottage cheese | Kotyč číz | Domácí tvarohový sýr |
Brownies | Braunýz | Kakaová bábovka |
Cream | Krým | Smetana |
Cheesecake | Čízkejk | Tvarohový koláč (zde: dort) |
Buffet | Bəfej | Restaurace formou švédských stolů |
Ladyfingers | Lejdyfingrz | Cukrářské piškoty (ty podlouhlé) |
Custard | Kas'tr:d | Pudink |
Nutrition Facts | Nů'trišən fekts | Nutriční hodnoty |
Serving | Sr:ving | Porce |
Protein | Prou'týn | Bílkovina |
Fat | Fe:t | Tuk |
Calcium | Kál'siəm | Vápník |
Carbohydrate | Kárbohajdryt | Cukry, uhlovodany |
Sodium | Sou'diəm | Sodík |